Ünlü Türk Tarihçi ve Bilim İnsanı Prof. Dr. Fuat Sezgin Kahire’de Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kahire Yunus Emre Enstitüsü tarafından 1 Ağustos Çarşamba günü Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anma programı düzenlendi.

T.C. Kahire Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Yakup Civelek,  TİKA Kahire Ofis Koordinatörü Prof. Dr. Faruk Bozgöz, Anadolu Ajansı Kahire Temsilcisi Aydoğan Kalabalık’ın yanı sıra Türk ve Mısırlı öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleşen programın açış konuşmasını Enstitü Müdürü Emin Boyraz yaptı.

Boyraz konuşmasında, İslâm dünyasının Gazali, İbn Haldun, İbn Rüşd ve Farabi gibi büyük bilim adamları yetiştirdiğini, pek çok konuda sayısız eserler veren Fuat Sezgin'in de çağımızın büyük bir âlimi olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u "Fuat Sezgin ve İslam Bilim Tarihi Yılı" ilan ettiğini hatırlatan Boyraz, Arap ve İslâm dünyasının önemli merkezlerinden Kahire'de Sezgin'i anmak istediklerini dile getirdi.

Açış konuşmasının ardından El Ezher Üniversitesi Diller ve Çeviri Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Hamada İsmail Şaban ve Kahire Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Okutmanı Aybike Aladağ, 30 Haziran'da vefat eden Fuat Sezgin’in hayatını ve eserlerini anlatan bir konferans verdiler.

Dr. Hamada İsmail sözlerinde "Prof Dr. Fuat Sezgin, hayatının tamamını İslâm medeniyetini savunmaya adamıştır. Sezgin, Müslümanların ürettikleri, daha sonra Batının alıp kendi medeniyetini kurmakta kullandığı icatları göstererek Müslümanların Batı uygarlığında payının olduğunu kanıtlamıştır." ifadelerine yer verdi.

Aladağ ise “Fuat Sezgin, Müslümanların bilim dünyasına hiçbir katkısı olmadığını düşünen zihniyeti yerle bir etmiştir. Bilakis, modern bilimin temellerinin İslâm Medeniyetinin bilimsel keşiflerine dayandığını ispat etmiştir.” şeklinde konuştu.