Mısır’da Yunus Emre’yi Anma Etkinliği

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle yurt içi ve yurt dışında birçok faaliyete imza attı. UNESCO ve akabinde Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte YEE; bu özel yılda Yunus Emre’yi tüm dünyaya tanıtma faaliyetlerini, yurt dışında bulunan kültür merkezleri aracılığıyla yürütüyor.

Bu kapsamda, 2010 yılından bu yana Kahire’de faaliyetlerine devam eden Kahire Yunus Emre Enstitüsü, İskenderiye Başkonsolosluğu ev sahipliğinde vefatının 700. yılında Yunus’u Anma Programı düzenledi. Program kapsamında Yunus Emre’ye ait şiirler ve ilahiler okundu. Ayrıca Enstitü okutmanları tarafından Yunus Emre’yi anlatan Arapça- Türkçe bir sunum yapıldı. Programa katılan öğrenciler ve Türkçe'ye ilgi duyanlar Yunus Emre’yi yakından tanıma fırsatı buldu.

Yunus Emre 7 asırdır Türkçe ve Türk kültürüne ilham kaynağı olmuştur.

Programa ev sahipliği yapan T.C. İskenderiye Başkonsolosu Ali Emre Özen 'Türkçe'yi en yalın haliyle kullanan ve şiirlerinde insan sevgisini öne çıkaran halk ozanımız Yunus Emre, 7 asırdan bu yana Türkçe ve Türk Kültürü açısından ilham kaynağı olmayı sürdürmektedir. Bu nedenledir ki, dünyanın dört bir yanında kültürümüzü tanıtan ve Türkçemizi öğreten Enstitülerimizin ismi Yunus Emre'dir. Bizler de Yunus Emre'den aldığımız ilhamla Türk ve Mısır halkları arasındaki kadim dostluğu daha da pekiştirmeyi önemsiyoruz' dedi.

Programda konuşma yapan Kahire Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Emin Boyraz  'Bizler Yunus Emre Enstitüsü olarak tüm dünyada Yunus Emre'nin felsefesini anlatıyoruz.  Yunus Emre'deki sevgi, barış ve kardeşlik felsefesi ile Allah aşkı sadece milletimizin kadim değerleri değil tüm insanlığın değerleridir' dedi.

2021 yılı boyunca çevrim içi ve yüz yüze birçok kültür sanat faaliyetine imza atan Kahire Yunus Emre Enstitüsü yıl sonuna kadar değişik başlıklarla faaliyetlerine devam edecek.