Kahire’de “Ertuğrul 1890” Film Gösterimi

Yazıcı-dostu sürüm

Ertuğrul 1890 filminin galası Kahire Yunus Emre Enstitüsü ve Japon Vakfı iş birliğinde Kahire Opera Binasında gerçekleştirildi.

18 Ocak Çarşamba akşamı gerçekleştirilen özel gösterime T.C. Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Elçi Müsteşar Ali Rıza Güney, Japonya Kahire Büyükelçisi Takehire Kagawa, Kahire Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selahattin Emre Çelebi, Japon Vakfı Kahire Ofisi Müdürü Masakazu Takahasi, Japonya ve Türkiye Büyükelçiliği diplomatları ve çok sayıda davetli katıldı.

Japon Büyükelçi Türk-Japon dostluğunun çok eskilere dayandığını belirterek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Kahire Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selahattin Emre Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan bu zor zamanlarda unutmaya başlanan değerleri ve kadim dostlukları hatırlatmanın en iyi yolunun sanat ve kültür olduğunu söyledi.

"Ertuğrul 1890" filminin bu bağlamda tarihsel süreçte yaşanan yardımlaşma ve dayanışma örneklerinden birini beyaz perdeye yansıttığını belirten Çelebi, "Film belki de tam da içinden geçtiğimiz bu sancılı süreçlerde bize iki toplum arasındaki dostluk ve yardımlaşmayı hatırlatması bakımından oldukça önemli. Yunus Emre Enstitüsü olarak bu tür kültürel faaliyetlerimize devam edeceğiz." dedi.

Elçi Müsteşar Ali Rıza Güney ise basına yaptığı açıklamada “Bu filmde Türk insanının muhtaç olan insanlara yardım elini uzatma geleneğinin bir uzantısını gördük. Bunun esasında örneği çok tarihte, ama en son örneğini halen yaşıyoruz. Bugün Suriye’de yaşanan zulmün sonucunda ülkeyi terk eden Suriyeliler biliyorsunuz komşu ülkelere gidiyorlar ve bu komşu ülkeler arasında Türkiye yine geleneğini devam ettirerek yaklaşık 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Bu bizim de doğamızda var. Bu etkinlikle bir şey daha gördük. Sanat beraberce, barış içinde bir arada yaşama kültürünü de esasında beraberinde getiriyor. Japon dostlarımızla tarihimizi hatırladık, duygulu anlar yaşadık ve birbirimizi kucakladık. Bunun tabi Kahire’de olması da anlamlı, bu da bir mesaj. Bu gibi platformlarda siyaseti dışarda bırakıp kültür ve sanatın dilini konuşabilecek olgunda olmamız lazım. Türkiye ve Japonya olarak bunu gösterdik. Ev sahipliği için de Kahire Opera Evine teşekkür ediyoruz.” dedi.

Gerçekleştirilen gösterime başta Kahire Yunus Emre Enstitüsü ve Japon vakfı öğrencileri ve farklı kesimlerden katılımcıların ilgisi oldukça yoğundu.