İstiklal Marşının Kabulü ve Çanakkale Zaferi Anma Programı

Yazıcı-dostu sürüm

İstiklal Marşı'nın kabulünün ve Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü Kahire Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle anıldı.

12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün 98. yıl dönümü Marşın okunmasıyla başladı. T.C. Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur, Enstitü Müdürü Emin Boyraz programın açılış konuşmalarında Mehmet Âkif’in vatan sevgisinin günümüz gençlerine örnek olması gerektiğinin altını çizdiler.

T.C. Kahire Büyükelçiliği Askeri Ateşesi Özgür Tüten, Mehmet Âkif’in döneminde yaşanan siyasi ve askeri zorluklardan bahsettiği konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk ve Mehmet Âkif Ersoy’un vatan sevgilerinin benzer olduğuna değindi.

Al-Ezher Üniversitesinde akademik çalışmalarına devam eden Enstitü okutmanlarından Muhammed Mecdi, sunumunda İstiklal Marşı’nda yer alan Arapça kelimelerin anlam dünyasından hareketle İstiklal Marşı’nın Arap ve Türk dünyası için çok derin anlamları olan bir şiir olduğunu belirtti.

Etkinlikte günün anlam ve önemini anlatan sunumların ardından İstiklal Marşının on kıtası Türk ve Mısırlı öğrenciler tarafından okundu. Program sonunda İstiklal Marşı ve Çanakkale Zaferi Sergisi'nin açılışı yapıldı.

Anma haftasının devamında Kahire Yunus Emre Enstitüsü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü vesilesiyle Kahire’deki Türk Şehitliği’nde düzenlenen törene katıldı.

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümleri vesilesiyle 12-18 Mart tarihleri arasında bir hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklerin ardından Çanakkale Yolun Sonu filminin gösterimi yapıldı.