Ünlü Yazar İhsan Abdülkuddüs 25. Ölüm Yıldönümünde Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Mısır’ın ünlü yazarı ve gazetecisi İhsan Abdülkuddüs, yirmi beşinci ölüm yıldönümünde Kahire Türk Kültür Merkezinde anıldı. Anma programında İhsan Abdülkuddüs’ün özel kalemi Nermin El-Kuveysni ile Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Celal Turgut Koç, İhsan Abdülkuddüs’ün hayatı, anıları ve edebi kişiliği üzerine konuşma yaptılar. Çok sayıda edebiyatçı, basın mensubu ve İhsan Abdülkuddüs hayranının katıldığı programda konuşmaları  müteakip katılımcılara plaket ve hediyeler takdim edildi. Program sonunda ise ‘İhsan Abdülkuddüs’ün Dünü, Bugünü ve Yarını’ konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

1 Ocak 1919 tarihinde dünyaya  gelen Abdülkuddüs, 11 Ocak 1990 tarihinde vefat etmiştir.  Altmış kitabı bulunan yazarın, eserlerinden 46’sı beyaz perdeye, 5’i tiyatroya, 18’i radyoya ve 27’si de televizyona uyarlanmıştır. Kendisi Mısırda, eserleri en fazla beyaz perdeye aktarılan yazar olarak bilinmektedir. Eserlerinde genellikle Mısır toplumunda kadın sorunlarını ele almıştır. Edebi kişiliğinin yanı sıra cesur ve özgürlükçü makaleleriyle basın alanında da önemli bir yer işgal etmiştir.

'Gümüş yıldönümü’ olarak adlandırılan 25. ölüm yıldönümünde Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği anma programı, Dream TV ve El Masry El-Youm gibi önemli basın organlarında yer aldı. Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü adına ailesine takdim edilen plaket hazırlıkları devam eden İhsan Abdülkuddüs Müzesine sergilenecek.