Mehmet Âkif Ersoy Kahire'de Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kahire Yunus Emre Enstitüsü, 27 Aralık 2020 tarihinde, İstiklal Marşının yazarı Mehmet Âkif Ersoy vefatının 84. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında anma töreni ve sergi açılışı icra edildi.

Mısır'da uzun yıllar yaşamış olan milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'un hâtırasını yâd ve ruhunu taziz etmek üzere 1 dakika saygı duruşu yapılmasının ardından Kahire Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Emin Boyraz, açış konuşmasında; “Kahire Yunus Emre Enstitüsünde Türk kültürüne ve Türkçeye gönül veren binlerce Mısırlı kardeşimiz var. Onlar Mehmet Akif şiirlerini seviyor ve ezberliyorlar. Hayatı ve eserleriyle örnek bir şahsiyet olan Milli şairimiz, vefatının üzerinden 84 yıl geçmesine rağmen hala Türk ve Mısır halkları arasında bağ kurmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Mehmet Âkif Ersoy’un torunu Selma Ersoy Argon ve Mehmet Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli yolladıkları video mesajlarla programa katılırken Mehmet Âkif şiirleri Enstitü öğrencileri tarafından seslendirildi.

Programa katılan T.C. Kahire Büyükelçiği Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur yaptığı konuşmada; Kurtuluş mücadelesinin tüm acımasızlığı ile sürdüğü zor günlerde, ülkenin istiklali için verilen büyük direnişe gönüllü olarak katılan Mehmet Âkif, o günlerde tanık olduğu inancı, umudu, bir milletin ölüm kalım savaşını İstiklal Marşımızın her bir kıtasına özenle işleyerek, bir vatanın ne bedellerle inşa edildiğini, adeta aziz milletin hissiyatına tercüman olarak, büyük bir şair ustalığıyla anlattığını belirtirken bu etkinlik vesilesiyle, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunu, vatan ve bayrak sevgisini, milli birlik ve  beraberliğimizin temel unsurlarını en veciz şekilde anlatan Mehmet Âkif'i aramızdan ayrılışının 84’üncü yıl dönümü çerçevesinde bir kez daha rahmet ve hürmetle andığını vurguladı.

Etkinlik; hat, tezhip ve ebru sanatı ile süslenmiş, Âkif’in Safahat eserinde yer alan şiirlerden oluşan sergiyle sona erdi.