Kahire’de Çağdaş Takı Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kahire Büyükelçiliği ev sahipliğinde Kahire Yunus Emre Enstitüsü ve Mardin Artuklu Üniversitesi iş birliğinde 8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle kültür günleri düzenledi. İki gün süren etkinlik 8 Mart günü Kahire Türk Büyükelçiliği bahçesinde düzenlenen sergi ile başladı. Mısırlı ve Türk kadınların yanı sıra birçok yabancı misyondan katılımların da olduğu sergi, Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur’un konuşmaları ile başladı. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar tarafından verilen ‘Kültür, Sanat ve Sınırlılıklar’ konulu söyleşinin ardından Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve El sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen'in ‘Sandığın İzi’, Midyat Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Sabahattin Akgül’ün ‘Telkârinin Antik Mısıra Yolculuğu’ ve Öğretim Görevlisi Fatih Yeşilmen’in ‘Hatai Takı’ntılar’ sergileri sunuldu.

Geleneksel takılar, köklü bir geleneğin günümüze ulaşarak ehil ellerde vücut bulmasıdır

Programda açış konuşmaları yapan Enstitü Koordinatörü Emin Boyraz ‘Kahire Yunus Emre Enstitüsü’ olarak gerek Türkçeye ilgi gerekse kültür sanat çalışmalarımıza katılanların büyük bir çoğunluğu kadınlardan oluşmaktadır. Biz kurum olarak Mısır’da özellikle genç kadınların eğitim ve kültürel hayatlarına katkıda bulunmaktayız. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da kadınlara yönelik etkinliklerimizi sürdüreceğiz.’ dedi.

Gerçekleştirilen sergiye ev sahipliği yapan Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Eruygur ise ‘Bugün bu sergide bizlere sunulan her takının el emeği ve göz nuru sonucu ortaya çıkan bir eser olduğu muhakkaktır. Esasen her birinin yapımı yüzlerce yıllık bilgi birikiminin ve köklü bir geleneğin günümüze ulaşarak ehil ellerde vücut bulması sayesinde mümkün olmuştur. Geleneklerin emekle birleşmesi sonucu ortaya çıkan bu serginin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştiriliyor olması da son derece anlamlı olmuştur.’ dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan sergide ‘Kültür ve Sanat’ üzerine söyleşi de gerçekleştiren Üniversite Rektörü Özcoşar da, iki kadim medeniyet olan Mısır ve Mezopotamya’dan etkilenilerek hazırlanan bu serginin böyle anlamlı bir günde burada sunulmasından memnun olduğunu ifade etti.

Söyleşiler ve atölye çalışmaları ile devam eden program Mısırlılar tarafından yoğun ilgi gördü

Etkinliğin ikinci gününde Kahire Yunus Emre Enstitüsü öğrencilerinin katılımlarıyla kültür ve sanata dair gerçekleştirilen söyleşilerin ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve El sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen'in ‘Sandığın İzi’, Midyat Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Sabahattin Akgül’ün ‘Telkârinin Antik Mısıra Yolculuğu’ ve Öğretim Görevlisi Fatih Yeşilmen’in ‘Hatai Takı’ntılar’ sergileri ve atölye çalışmaları ile öğrenciler geleneksel ve çağdaş takı sanatını deneyimleme fırsatı buldu.