Kahire’de 15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı ve Demokrasi Zaferi Fotoğraf Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü kapsamında, 15 Temmuz şehitleri ve gazileri Kahire Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen programla anıldı.

Programda AA’nın 15 Temmuz gecesi çektiği fotoğraflardan oluşan “Demokrasi Zaferi Fotoğraf Sergisi” açıldı.

Sergide açılış konuşmasını Kahire Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selahattin Emre Çelebi yaptı. Çelebi konuşmasında  “Bugün burada karşınızda özgür bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak konuşabiliyor ve hem kendi geleceğim hem de milletimin geleceği için hayaller kurabiliyorsam, bunu 15 Temmuz gecesi devlet erkânımızın gösterdiği güçlü ve korkusuz liderliğe ve o gece siyasi görüşlerin farklılıklarına rağmen, millet ve devletlerinden başka hiçbir şeyi düşünmeden sokağa çıkan ve sahip oldukları en değerli hazineleri olan canlarını ortaya koyarak devletimize, milletimize ve geleceğimize sahip çıkan tüm şehitlerimize ve gazilerimize borçlu olduğumuzu söyleyebilirim.” dedi.

Akabinde TİKA Kahire Koordinatörü Prof. Dr. Faruk Bozgöz programa katılan Mısırlı misafirlere 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlatarak hain darbe girişimi hakkında bilgilendirme yaptı.

T.C. Kahire Büyükelçilik Maslahatgüzarı sergi açılışı öncesi yaptığı konuşmada “Türk milleti, başkaları memnun olsun ya da olmasın, demokrasi sınavından başarıyla geçmiştir. Milletimiz o gece Türkiye’de, dini kullanarak halkı uyutan teröristlerin değil, demokratik yollarla işbaşına gelen hükümetin ve milli iradenin hâkim olduğunu ispatlamıştır. Tankların yanında değil, seçilmiş hükümetin yanında yer almıştır. Zira en güçlü meşruiyet güçlülüğün haklılığı değil,  haklının güçlülüğüdür.” sözlerine yer verdi.

Programa T.C. Kahire Büyükelçiliği diplomatları, TİKA temsilcileri, Mısır’da ikamet eden Türk vatandaşları ve birçok mısırlı davetli katıldı. 

Sergi 22 Temmuz tarihinde kadar Kahire Yunus Emre Enstitüsünde ziyaretçilere açık olacak.