Kahire Yunus Emre Enstitüsünde Kulüp Çalışmaları

Yazıcı-dostu sürüm

Türkçe eğitiminin yanı sıra gerçekleştirdiği birçok kültürel faaliyetle Kahire Yunus Emre Enstitüsü, Osmanlı Türkçesinden spora, sanattan konuşma kulübüne çok sayıda etkinliği ücretsiz olarak öğrencilerle buluşturuyor.

Osmanlı Türkçesi Araştırma Kulübü

Enstitü okutmanlarından Ahmed Maher tarafından verilen Osmanlı Türkçesi (OTAK) 3. dönem buluşmaları yoğun ilgiyle devam ediyor. 2017 yılında gerçekleştirilen 8 haftalık atölyede el yazması türleri, okuma yöntemleri ve arşiv belgelerini incelemek için gerekli terimlerin öğrenilmesinin ardından Mısır Milli Arşivleri’ndeki Osmanlı el yazması örnekleri okundu. 2018 yılında düzenlenen ikinci dönem kulübünde talik ve divanî yazı türlerinde kaleme alınmış mezar taşları, çeşmeler gibi Mısır ve Türkiye’de bulunan Osmanlı dönemi mimari eserleri üzerine nakşedilmiş yazmaları okundu. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen oturumlarda 19. ve 20. yüzyıllara ait Mısır ve Kuzey Afrika’da rika ile yazılmış Osmanlı belgeleri dil, tarih ve sosyoloji açısından inceleniyor. 

Konuşma Kulübü

Enstitü okutmanlarından Micheal Samuel’in liderliğinde gerçekleşen Konuşma Kulübü ile Türkçe öğrenenlerin konuşma becerilerini ilginç ve eğlenceli konularla geliştirmek, sözcük hazinelerini genişletmek, akıcı konuşmalarını sağlamak amaçlanıyor. Türk ve Mısır kültüründe ilgi çeken konular ve eğlenceli konuşma ortamı ile ele alınıyor.

Sanat Kulübü

Enstitü okutmanlarından Muhammed Mecdi’nin öncülüğünde faaliyetlerine devam eden Sanat Kulübü’nde  müzik, edebiyat ve resim alanları ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Türk diline ve kültürüne ilgi duyan katılımcılar ilgi alanlarına göre Türkçe şarkılar öğreniyor, resimler yapıyor veya şiir okuyor. Öğrenmeyi sanatla birleştiren kulüpte öğrenciler bir yandan Türkçelerini geliştiriyor bir yandan da Türk kültürünü daha yakından tanıyor.

Spor Kulübü

Enstitü okutmanlarından Mustafa Ragap’in koordine ettiği gençlerin yoğun ilgi gösterdiği spor kulübünde ata sporlarımızdan okçuluk çalışmaları ve futbol maçları düzenleniyor. Enstitü okutmanlarının da katıldığı spor etkinliklerinde öğrenciler enerjik ve samimi bir ortamda spor yapıyorlar.

Okuma Kulübü

Enstitü Kütüphane görevlisi Merve Bakry’nin gözetiminde Kahire Yunus Emre Enstitü Kütüphanesinde her seviye için birbirinden eğlenceli hikâyeler eşliğinde gerçekleştirilen Kitap Okuma Kulübü, 17 Şubat 2019 tarihinden itibaren 10’ar kişilik 6 grup şekilde faaliyetlerine devam ediyor.

Pazar ve perşembe günleri gerçekleşen kulüp faaliyetleri, öğrencilerin kitap okuma alışkanlığını geliştirmesine ve Türk edebiyatını, kültürünü daha yakından tanımalarına katkı sağlıyor.