Göbeklitepe Fotoğrafları Mısır’da Sergilendi

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kahire Büyükelçiliği Rezidansında Cumhuriyet’in 96.yıl dönümü kutlandı. 2019'un "Göbeklitepe Yılı" kapsamında Kahire Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla hazırlanan Göbeklitepe Fotoğrafları Sergisi misafirlerin beğenisine sunuldu.

Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 21 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu olan 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde de yer alan Şanlıurfa'nın Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, fotoğraf sergisinde Göbeklitepe’ye ait Türkçe ve Arapça açıklamalı 24 kareye yer verildi.

T.C. Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 96. yıl dönümünü kutlarken Göbeklitepe’nin keşfi ve değeri hakkında bilgilendirmede bulundu.

12 bin yıl önce Orta Taş Devri  insanının dini ve manevi ihtiyaçları için kullanılan bir kült merkezi olarak kurulduğu tespit edilen Göbeklitepe’nin; uygarlığın yükselişi hakkındaki anlayışlarını değiştirdiğine vurgu yapan Eruygur, “Medeniyetin tarımla başladığına, sonra insanlığın ilk şehirlerini oluşturacak dev tapınakları ve binaları inşa etmek için birlikte çalıştığına inanmıştık. Göbeklitepe bu inanışı değiştirdi. Medeniyeti doğuran güç, zorunluluklar ya da hayatta kalma çabası değildi, belli ki manevi bir şeydi” dedi.

Etkinliğe, yabancı misyon temsilcileri, askeri ataşeler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, Mısır'da yaşayan Türkler ve diğer davetliler katıldı.